KETO ČĪZKEIKS

KETO ČĪZKEIKS

Sugar free & gluten free.

Rīki

  • forma cepšanai 15-16 cm diametrā

  • putojamā slotiņa vai mikseris
  • pergaments
  • follijs

Sastāvdaļas

Smilšu mīkla
50 g mandeļu milti
50 g kokosriekstu milti
1 - 2 ēdamkarotes stēvija
20 g kokosriekstu skaidiņas
60 g sviests

Pildījums
115 g Philadelphia
225 g skābais krējums
35 g stēvija
1 vaniļas pāksts
90 g olas

Pagatavošana

PAR KETO UN RECEPTI
Mana profesija paredz gana lielu cukura devas saņemšanu ikdienā. Katra recepte, ko izstrādāju, visas deserta sastāvdaļas un izejvielas gribot/negribot ir jānogaršo.
Tad nu lūk, sakarā ar esošo situāciju, kad piespiedu kārtā jāsēž mājās, nolēmu pieņemt izaicinājumu - 21 diena bez cukura. Principā es ievēroju Keto diētu, kas ir "jā" taukiem un proteīnam, "nē" ogļhidrātiem. Esmu no uztura izslēgusi cukuru, tai skaitā visus konservus un augļus, neēdu arī bietes un batātes, no vasaras ogām drīkst tikai zemenes un mellenes. Nelietoju jebkādus miltu izstrādājumus, arī pilngraudu.

Kādēļ izvēlējos tieši Keto? Pirmkārt, es mēģinu ieklausīties savā organismā, un jau kādu laiku intuitīvi jūtu, ka man ir nepieciešami uzturā tauki - avokado, zivis, speķis, trekni piena produkti. Savukārt proteīns - olas, biezpiens, grieķu jogurts vienmēr ir bijuši mani mīļākie produkti un no tiem es atteikties nevarētu.
Bieži jūtos smagi pēc maltītes ar miltu izstrādājumiem, arī tad, ja tie ir labie, saliktie ogļhidrāti, tādēļ nolēmu iedod savam ķermenim brīvdienas. Esmu dzirdējusi daudz stāstus par to, kas notiek, kad organisms pārslēdzās no ogļhidrātu enerģijas uz tauku enerģiju. Pirmkārt, parādās vairāk spēks, gribās mazāk gulēt un ir vieglāk pamosties no rītiem, uzlabojās ādas kvalitāte, cilvēks kļūst mazāk nervozs u.t.t. Vienīgais veids kā to pārbaudīt ir izmēģināt uz savas ādas.

Rokoties cauri interneta resursiem un keto receptēm, uzgāju, adaptēju un pagatavoju gana garšīgu čīzkeiku. Varbūt man šī kūka likās garšīga tikai tādēļ, ka ir mana desmitā diena bez cukura un man ļoti, ļoti gribās ko saldu. Bet tīri objektīvi vērtējot, garoziņai bija laba, kraukšķīga tekstūra, kokoss garšu ziņā - bomba! Pats pildījums ir gan sātīgs, gan krēmīgs, turklāt liels pluss - nebija jūtama savdabīgā stēvijas pēcgarša, kas manuprāt "pazūd" cepšanas procesā. Man ne līdz galam patika kūkas tekstūra, kas cepšanas sākumā šķita mazliet atdalījusies, bet kad kūka sacietēja, šis defekts pazuda.

Šī recepte nav sabalansēta, tas nav perfekts konditorejas izstrādājums. Keto čīzkeiks ir vienkārši veselīgs un garšīgs deserts bez cukura un bez miltiem.
Ja sanāk pagatavot, ļoti labprāt dzirdēšu jūsu atsauksmes un viedokli.

Ja izdomājiet gatavot šo recepti, aicinu izmantot tieši norādītās sastāvdaļas. Nedrīkst aizstāt Filadelfiju ar Rasas krēmsieru, vaniļas pāksts vietā izmantot ekstraktu, vai neielikt kādu no riekstu miltiem. Tieši šīs detaļas padara kūku baudāmu.

SĀKAM GATAVOT

Šī ir mini siera kūka no kuras sanāk 4 - 5 gabaliņi. Droši var taisīt arī divas reizes lielāku.

Sagatavo formu - ja tā ir bez pamatnes, tad kārtīgi ietin follijā.
No pergamenta izgriež apli, tādu pašu kā formas pamatne un 6-7 cm augstas malas. Svarīgi, lai pergaments ir augstāks par formu - kā bildē!
Ar sviesta vai pūšamās eļļas palīdzību pielipina cepampapīru pie formas .

KETO ČĪZKEIKS

Izkausē sviestu un sajauc ar kokosriekstu miltiem, mandeļu miltiem un skaidiņām. Es to daru ar roku, tādā veidā var saprast, vai masa turēsies kopā. Ja masa ir pavisam birstoša, iespējams vajadzīgs vēl sviests.

Riekstu milti mēdz atšķirties ar savu mitruma daudzumu - reizēm tie ir sausi, reizēm pavisam slapji. Sausākiem miltiem vajadzēs pielikt vairāk sviesta.

KETO ČĪZKEIKS

Izklāj mīklu formā, ar pirkstiem kārtīgi to piespiežot. Malas ir jāizklāj gana augstas, bet ne vienā līmenī ar pergamentu. Liek ledusskapī.

KETO ČĪZKEIKS

Sagatavo krāsni - ieslēdz 150 C un ieliek trauku ar verdošu ūdeni.

Gatavo pildījumu: uzjauc krēmsieru un pievieno skābo krējumu. Puto kamēr pazuduši visi kunkulīši.

KETO ČĪZKEIKS

Pievieno vaniļu, stēviju un viegli sakultas olas.

KETO ČĪZKEIKS

Lej formā uz smilšu mīklas un liek iepriekš sagatavotā krāsnī.

Cep 150 C režīmā ar ventilatoru 1 h un 25 min. Kūka pacelsies un tad atkal sakritīs, tā tam jābūt, tādēļ svarīgi ir nodrošināties ar augstajām pergamenta malām!

Izslēdz krāsni, atver vaļā durvis un ļauj kūkai dzesēties 30 min., nekustināt! Pēc tam turpina dzesēt ledusskapī. Čīzkeiks ir garšīgs, kad auksts!
Dekorē ar zemenēm.

KETO ČĪZKEIKS
KETO ČĪZKEIKS
blog comments powered by Disqus