
Lazdu riekstu pralinē
21. November, 2017
- Daudzos eko veikalos, nu jau arī Rimi, var atrast dažādas riekstu pastas un sviestus - visu veidu, izņemot pralinē. Papildus tam, riekstu pastas ne vienmēr ir pareizā tekstūrā, šie produkti ir dārgi un bieži vien ar “nevajadzīgām” sastāvdaļām, lai nodrošinātu ilgāku termiņu un krēmīgāku konsistenci.
Pralinē ir viens no maniem mīļākajiem produktiem, kuru izmantoju daudzos savos desertos.
Nekas, ko pasūtam no interneta vai pērkam veikalos, nelīdzinās mājās gatavotam pralinē, turklāt to var uzglabāt ledusskapī 2 mēnešus.
Receptē ir uzrakstīts izejvielu daudzums ar kuru ērti strādāt mājas apstākļos, es parasti gatavoju 3 - 5 reizes vairāk. Lazdu riekstus var aizstāt ar citiem riekstiem, vislabāk kombinēt lazdu riekstus ar mandelēm 50/50 vai pekanriekstus ar mandelēm 70/30.
Rīki
Cukura vai pārtikas termometrs
- Katliņš ar biezu dibenu un augstām malām
- Cepampapīrs
- Koka karote
- Jaudīgs blenderis
Sastāvdaļas
380 g lazdu rieksti
250 g cukurs
60 g ūdens
1 ēdamkarote vaniļas pasta vai 1 vaniļas pāksts (var nepievienot)
Pagatavošana
Riekstus grauzdē 150°C 20 min.
Veikalos ir pieejami grauzdēti, attīrīti lazdu rieksti par dārgāku cenu, bet es dodu priekšroku neapstrādātiem, tādā veidā samazinot produkta pašizmaksu, kontrolējot kvalitāti un grauzdējuma pakāpi. Riekstus nevajag pārgrauzdēt, jo tie vēl turpinās gatavosies karamelē. Ja tomēr izmanto tīrītos riekstus, tie tā pat ir nedaudz jāapgrauzdē - 5 līdz 10 min.
Lazdu riekstus atdzesē un, berzējot starp plaukstām, attīra no miziņām, kā tas redzams bildē, riekstiem nevajag būt pilnīgi tīriem.
Nosver vajadzīgo riekstu daudzumu un, pirms gatavošanas, uzsilda tos cepeškrāsnī. Ja rieksti būs vēsi, karamele gatavosies atsevišķi un beigās var notecēt no riekstiem.
Nosver pārējās sastāvdaļas. No sākuma katliņā ieber cukuru, tad pārlej pāri ūdeni un pievieno vaniļas pastu vai pāksti, ja ir tāda vēlēšanās.
Katliņu liek uz indukcijas un vāra līdz 116°C temperatūrai, maisa tikai pēc vajadzības.
Kad vajadzīgā temperatūra ir sasniegta, vienā piegājienā pievieno notīrītos, siltos riekstus un aktīvi, bez apstājas maisa ar koka karoti līdz pilnīgam karamelizācijas procesam. Šajā brīdī var palielināt jaudu indukcijai vai elektriskajai plītij.
No sākuma, dēļ riekstu eļļas, tie paliks balti – “cukuroti”, bet pakāpeniski cukurs izkusīs šķidrā karamelē. Masa ir jāmaisa tik ilgi, kamēr ir pazuduši visi baltie kristāli un rieksti ir gatavi. Gatavību pārbauda pārgriežot vienu riekstu uz pusēm, krāsai ir jābūt gaiši brūnai. Nav jābaidās, ja parādās dūmi, galvenais ir aktīvi un bez apstājas maisīt. Process ir lēns un ilgs, atkarībā no riekstu daudzuma tas var aizņemt 10 līdz 20 minūtes.
Karamelizētos riekstus izliek uz cepampapīra un pilnībā atdzesē.
Nākamajā procesā nav vienas pareizas formulas pralinē gatavošanai, to nosaka ierīce ar kuru tiks blenderēti rieksti. Atkarībā no ierīces izmēra, riekstus sadala 3-6 porcijās un blenderē līdz ir sasniegta šķidras pastas konsistence. Es izmantoju Thermomix, par cik šī ierīce ir gana profesionāla un ietilpīga, riekstus sadalu divās porcijās. Ja Jums ir mājas blenderis ar mērtrauku , iespējams pasta ir jātaisa 3-5 piegājienos. "Jānoķer" īstais daudzums - ja blenderī būs par maz riekstu, pasta veidosies lēnām, ja par daudz – var nodegt blenderis, galvenais ir eksperimentēt un atrast ērtāko daudzumu savam modelim. Mazais rokas blenderis, gatavojot pralinē, nederēs.
Blenderēšanas procesā ik pa laikam jāapstādina blenderis un jāpiespiež rieksti tuvāk asmenim vai jānotīra blendera malas ar spatulu, biežāk to nākas darīt procesa sākumā.
Konsistenci var izvēlēties pēc gaumes un vajadzības, kraukšķos man patīk ja pasta nav pārāk šķidra, bet ir ar maziem gabaliņiem, musiem un krēmiem labāk izmantot gludu un krēmīgu.
*Visērtāk ir strādāt uz indukcijas, bet vēlamo rezultātu var panākt arī gatavojot uz elektriskās plīts.