
MAIZES ZUPA
29. January, 2019
Rudzu maize ir mūsu zelts un šis deserts ir lielisks veids kā padarīt svētkus saldākus latviskās tradīcijās.
Rīki
Katliņš
- Koka karote
- Blenderis
Sastāvdaļas
500 g laba rupjmaize, es izmantoju Rankas
1300 ml dzērveņu sula
90 g žāvētas plūmes
50 g žāvētas aprikozes
60 g mīkstās, lielās dateles
90 g žāvētas rozīnes
1 apelsīna sula
1 apelsīna miziņa, smalki sarīvēta
40 g apelsīna sukādes
1 tējk. kanēlis
120 g brūnais cukurs
100 g mīksti bumbieri, sagriezti mazos gabaliņos
200 ml saldais krējums + cukurs pēc vajadzības
Pagatavošana
Sakarsē krāsni 150 grādus karstu. Pannā izklāj cepamo papīru un izliek rupjmaizes šķēles. Liek krāsnī un grauzdē apmēram 15 - 20 minūtes. Izņem ārā, ja garoziņa ir ļoti piedegusi, to vietām nogriež, bet ne visu. Maizi liek katliņā un pārlej ar dzērveņu sulu, atstāj ievilkties 20 min.
Visu katliņa sastāvu sablenderē.
Sagriež dažāda izmēra gabaliņos žāvētos augļus.
Maizes masai pievieno žāvētos augļus un ogas, kanēli, cukuru, bumbierus un uz mazas liesmas maisot vāra 10 minūtes.
Noņem katliņu, atdzesē masu istabas temperatūrā, pilda vēlamajā formā - dziļā traukā vai burciņās, liek ledusskapī.
Pirms pasniegšanas uzputo saldo krējumu un liek uz maizes zupas, dekorē ar rudzu ziediņiem un ogām.