MEDUSKŪKA

MEDUSKŪKA

Vitetējā biškopja medus, trekns skābais krējums un kārtīgi izcepts "koržs", tā ir īsta meduskūka, tā kā ome cepa.

Rīki

  • sietiņš

  • cepampapīrs
  • maza metāliska spatula
  • pārtikas plēve
  • mīklas rullis

Sastāvdaļas

Tecināts krējums:
1000 g skābais krējums Baltais 30%

Biskvīti
310 g medus
280 g cukurs
50 g piens
7 g soda
210 g sviests
210 g olas (aptuveni 4 gab.)
500 g milti
šķipsniņa sāls
1/2 tējkarote maltas krustnagliņas
1/2 tējkarote kanēlis

Krēms
800 g tecināts skābais krējums
500 g skābais krējums Baltais 25 %
250 g pūdercukurs

Pagatavošana

MEDUSKŪKA

Daudzi baidās gatavot šo kūku, tās plāno biskvīta kārtiņu dēļ. Iespējams, ir vīlušies internetā atrastajā receptē ar nosaukumu "labākā medus kūkas recepte".
Aiz manas receptes stāv kilogramiem izceptu meduskūku eksperimenti līdz beidzot sanāca tā īstā, vismaz, personīgi man. Kādam citam, iespējams, šī recepte nepatiks, jo meduskūka garšo tad, ja tā būs tāda, kāda bija bērnībā.
Priekš manis tā ir izteikta skābā krējuma garša, nedaudz piedeguši "korži" un medus no vietējā biškopja.
Kad sanāk pagaršot meduskūku kafejnīcās, visbiežāk tā ir pārāk pufīga, krēmīga vai bez šīs saldskābās krējuma - medus spēles.
Lai receptes apraksts jūs nebaida, tā kļūst daudz saprotamāka, jau pēc pirmās gatavošanas reizes! :) Turklāt, gatavojot, jautājumu gadījumā jūs man droši vatat rakstīt un zvanīt, pēc savām iespējām sniegšu konsultāciju.

TECINĀTS KRĒJUMS
Skābais krējums ir obligāti jānotecina, šis ir tas lielais noslēpums izcilam skābā krējuma krēmam. Tāds, kurš tur formu, nav pārāk šķidrs un netek ārā liekot kūku.
Ņemam marli (var nopirkt aptiekā), izklājam sietiņā un sietiņu uzkarinām virs bļodas, tā, lai tas nepieskaras bļodas dibenam. Liekam iekšā skābo krējumu - 1000 g, viegli pārklājam krējumu ar marles galiem un liekam ledusskapī uz dažām h vai uz visu nakti. Jāsanāk +/-800 g . Bļodiņā var redzēt cik daudz liekais ūdens ir iztecējis no produkta.

MEDUSKŪKA

SAGATAVOŠANĀS DARBI
Svarīgi ir ātri strādāt ar pagatavoto mīklu. Tas ir otrs lielais noslēpums plāniem koržiem. Uztaisam mīklu un uzreiz izklājam uz pergamenta, tikai tad turpina ar cepšanu. Kad meduskūku gatavo trešo reizi, tad var apvienot cepšanu un smērēšanu ik pa divām paplātēm. Tad roka ir iestrādājusies un galvā ir skaidrs rīcības plāns.
Ņemam cepampapīru, sagriežam 12 loksnēs - tā lai tās der uz mūsu cepampannas un ar zīmuli uzzīmējam taisnstūti A4 lapas izmērā, es vienkārši apvelku lapai apkārt ar zīmuli.

MĪKLA
Uzkarsējam cepeškrāsni 180° C.
Olas viegli sakuļam, tā, lai viendabīga masa.
Miltus ar garšvielām izsijājam.
Lielā katliņā ar augstām malām liekam visas pārējās sastāvdaļas.

MEDUSKŪKA

Liekam katliņu uz uguns un, maisot ar putojamo slotiņu, karamelizējam pāris minūtes- gatavojam līdz viss ir izkusis, palicis brūns un burbuļo.

MEDUSKŪKA

Pievienojam sodu, šajā brīdī sāksies sodas reakcija - masa dubultosies apjomā un aktīvi putoties, tas ir normāli, tādēļ svarīgs ir katliņš ar augstām malām. Samazinām uguni uz minimālo un turpina maisīt, kādas 30 sekundes.
Tad akktīvi maisot pievieno olas plānā strūklā. Sodas reakcija šajā brīdī pārstāj darboties un masa saplokas. Noņemam katliņu no uguns.

MEDUSKŪKA

Izlejam mīklu lielā bļodā un pievienojam miltu garšvielu masu - visu vienā reizē un samaisa, nekas, ja ir izveidojušies daži kunkulīši.

MEDUSKŪKA

Ir divi mīklas "rullēšanas" veidi, izvēlamies ērtāko:
1) Ņemam sagatavoto papīru, liekam virsū mīklu (+/- 130 g) un ar mazu metāla spatulu smērējam to ļoti plānā kārtā, pārsmērējot pāri uzzīmētā taisnstūra malām (mīkla cepšanas procesā saraujas). Tas nekas, ja mīkla spīd cauri, nav vienmērīgi izklāta vai vietām ir caurumi.
Ja ar mīklu strādā ilgi, tā atdziest un vairs nav iespējams darbs ar spatulu, tādā gadījumā izmanto sekojošu metodi:
2) Rokas iemērcam miltos un veidojam no mīklas piciņu, kuru izrullējam ar mīklas rulli plānā krārtā. Ja nepieciešams, uzber pa virsu miltus. Šo variantu es nelabprāt izmantoju, jo milti maina koržu struktūru, bet tas ir labs palīgs, ja mīkla vairs nelīp pie papīra (jūs sapratīsiet par ko es reunāju darba procesā:) ).
Ideālā gadījuma sanāk 12 plāksnes.

MEDUSKŪKA

Liekam cepties koržus pirms tam uzkarsētā cepeškrānsī - 180° C 7-9 minūtes, augšas apakšas režīmā. Kādam korži būs gatavi 6 minūtēs, kādam 10, ir jāvadās pēc krāsas - tai ir jābūt tumši brūnai, kā bildēs. Nekas ja kāds koržs sanāk gaišāks, kāda tumšāks, tas tieši ir garšīgi. Vienlaicīgi cepam tikai divus koržus - katru uz savas paplātes, tas ir ļoti svarīgi.

Izņemam gatavos koržus, uzreiz noslidinām no cepešpannas, liekam virsū nākamos un turpinām cepšanas procesu.
Uz izceptā korža uzreiz uzliekam A4 lapu un ar nazi nogriežam nelīdzenās malas. Kad koržs ir atdzisis, malas nogriezt vairs nevarēs, tas paliek ciets, trausls un drūpošs.
Atdzesējam koržus liekam kaudzītē.

MEDUSKŪKA
MEDUSKŪKA

KRĒMS
Visas sastāvdaļas izdalam ar divi un putojam divos piegājienos - no sākuma pirmo pusi, pēc tam otru. Šī ir skābā krējuma putošanas specifika, liels daudzums vienkārši neputojās.
Miksera traukā liekam notecināto skābo krējumu, parasto skābo krējumu un izsijātu pūdercukuru.
Putojam maksimālā ātrumā pāris minūtes, līdz masa paliek stingra. Lūk, beidzot ir skaisti uzputots skābais krējums bez pievienota saldā krējuma vai Mascarpones! Un viss tikai tādēļ, ka noņēmām lieko ūdeni no skābā krējuma.

MEDUSKŪKA

MONTĀŽA
Sagatavojam dēlīti, vai kādu citu gludu virsmu uz kā tiks likta mūsu meduskūka. Uzklājam pārtikas plēvi tā, lai gali iet pāri dēlīša malām gan horizontāli, gan vertikāli. Plēvi noklājam vairākās kārtās. Šis ir svarīgi, lai viss krēms un korži sasūktos vienmērīgi.
Pa vidu uzliekam A4 cepampapīru - tas ir nepieciečams, lai meduskūku varētu viegli noslidināt no dēlīša.
Liekam pirmo koržu uz A4 cepampapīra, uzliekam +/- 150 g krēma un izsmērējam vienmērīgā kārtā, atkārtojam līdz viss krēms ir beidzies. Pāri paliek kādi divi korži, ideālā variantā krēms sanāk uz 10 koržiem, tādēļ jau sākotnēji varam nesmumākos koržus atlikt maliņā.
To kas palika pāri sablenderējam pulverī.
Montāžu pabeidzam ar krēmu, kuram pa virsu uzberam koržu pulveri, atstājam pulveri arī dekoram un maliņām uz nākamo dienu.

MEDUSKŪKA

Uzloka pārtikas plēves malas un kārtīgi ietin kūku, liek ledusskapī. Pēc kāda laiciņa (1-3 h) uzliek pa virsu plakanu slogu - smaga paplāte, virtuves dēlītis ar burku virsū vai tamlīdzīgi. Atstāj uz nakti ledusskapī.

MEDUSKŪKA

Nākamajā dienā uzber pa virsu drupačas no koržiem un nolīdzina maliņas. Arī tās var noklāt ar drupačām, bet man patīk kad ir redzams griezums un daudzie slāņi.

Novēlu, lai process jūs nebiedē! Vienu reizi uztaisīsiet un viss liksies daudz vienkāršāk, nekā lasot šo recepti pirmo reizi.
Patiesībā, process neaizņem nemaz tik daudz laika, turklāt produktus var nopirkt arī "mazajā stūra veikaliņā" pie mājas.
Ja procesā rodas jautājumi, droši zvanat vai rakstat man Instagram, labprāt palīdzēšu un atbildēšu!

P.S. Receptūrā norādīts ir "Baltais" 30% krējums, jo šis brends lieliski putojās. Esmu strādājusi ar Rankas un citiem līdzīgiem "lauku" krējumiem, bet tie tik labi neputojās.
Ja gadījumā šī vai kādu citu iemeslu dēļ krēms nav uzputojies un ir salīdzinoši šķidrs, tā pat klājiet starp koržiem, tikai izveidojiet gana stipru konstrukciju no pārtikas plēves vai kāda cita materiāla, lai krēms netecētu ārā. Arī ar šķidru krēmu meduskūka sanāks, sasūksies un sastings.

MEDUSKŪKA
MEDUSKŪKA
blog comments powered by Disqus