Ogu tartes - foto recepte

Ogu tartes - foto recepte

Lielisks deserts vasaras ogu sezonā - irdena smilšu mīkla, klasisks vaniļas krēms un saldskābas ogas.

Rīki

  • Riņķi tartēm

  • Air mat paklājiņš
  • Perforēta paplāte
  • Mikseris ar lāpstas uzgali
  • Mīklas rullis

Sastāvdaļas

SMILŠU MĪKLA
450 g sviests istabas temperatūrā
60 g mandeļu milti (apgrauzdēti krāsnī 150°C - 15 min., atdzesēti)
3 g sāls
240 g kartupeļu ciete
285 g pūdercukurs
175 g olas
750 g milti

EGG WASH
50 g saldais krējums
50 g olu dzeltenumi

VĀRĪTAIS KRĒMS
recepte šeit

NEITRĀLĀ GLAZŪRA
recepte šeit

Pagatavošana

Mikserī ar lāpstas uzgali vidēji mazos apgriezienos puto mandeļu miltus, sāli, sviestu. Ik pa laikam ar skrāpīti notīra malas.
Pievieno kartupeļu cieti un pūdercukuru, viegli iemaisa.
Pa daļām iemaisa olas.
Pēdējos pievieno miltus, iemaisa, bet nepārmaisa, pretējā gadījumā būs cieta mīkla. Pēdējo miltu daļu labāk iemīcīt ar rokām.

Mīklu uzreiz izrullē starp divām cepampapīra lapām maksimāli plānu – kādi 2 mm. Sanāks vairākas plāksnes.

Šajā posmā NETIEK izmantoti papildus milti! Rullēt mīklu starp pergamentiem vai ačetātu ir lielisks veids kā tikt pie irdenas un mīkstas smilšu mīklas tekstūras. Papildus milti to tikai sabojās.

Izrullēto mīklu liek saldētavā uz līdzenas virsmas (paplāte vai virtuves dēlītis) minimums uz 40 minūtēm. Šādi sasaldētu mīklu var uzglabāt 1 mēnesi un izmantot pēc vajadzības.

Tikmēr sagatavo formas - malas sasmērē ar sviestu.

Ņem ārā mīklu un patur pāris minūtes istabas temperatūrā, lai tā paliek elastīga.

Uz paplātes, kas ir noklāta ar air mat, izspiež tartes pamatu un noklāj malas ar sagrieztām mīklas strēmelēm. Mīklas strēmeles pirms tam ir jāsagriež atbilstoši formas augstumam - izmanto lineālu un asu nazi.

Paplāti ar tarti ieliek saldētavā uz 10 min.

Ja mīkla ir palikusi pārāk silta, to ieliek uz brīdi saldētavā vai ledusskapī.

Nogriež lieko mīklu un dibenus sabaksta ar dakšiņu. Mīklu, kas paliek pāri var no jauna izrullēt un uzglabāt ledusskapī.

Air mat tekstūra piešķirs tartei skaistu zīmējumu, turklāt kombinācijā ar perforētu paplāti tiek nodrošināta papildus gaisa cirkulācija un netiek aizturēts mitrums, kā rezultātā tartes izcepsies vienmērīgi un smilšu mīkla saglabās savu formu.

Liek cepties 160°C temperatūrā 15 - 20 minūtes līdz zeltaini brūnai krāsai.
Izņem no krāsns, atdzesē, noņem formas un noklāj ar egg wash.

Egg wash - sajauc saldo krējumu ar olu dzeltenumiem līdz viendabīgai masai un ar otiņu vai kompresoru noklāj izceptās tartes - gan iekšpusi, gan ārpusi.
Noklātās tartes liek krāsnī 170°C temperatūrā un cep līdz vēlamajai krāsai - parasti tās ir 5 minūtes.

Kad tartes ir izcepušās, tās atdzesē un pilda ar vārīto krēmu, garnē ar ogām neitrālajā glazūrā. Neitrālo glazūru izkausē mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē un apsmērē ar to ogas.

Gatavošanas procesā var iztikt bez perforētas paplātes, bet tartēm apakšas var sanākt nevienmērīgas.

PROCESS BILDĒS:

Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
Ogu tartes - foto recepte
blog comments powered by Disqus