
ŠOKOLĀDES KARAMELES TARTE
28. September, 2021
"Match made in heaven"
Pagatavošana
Šokolādes smilšu mīkla
360 g auksts sviests – no ledusskapja
60 g tumšā šokolāde 55% - 70%
20 g kakao, tauku saturs 17% un vairāk
7 g sāls
45 g cukurs
15 g brūnais cukurs (var aizstāt ar balto)
170 g mandeļu milti
520 g kviešu milti
100 g olas
Mikserī liek sviestu, sāli, kakao, cukurus un ar lāpstas uzgali maisa līdz nedaudz gaisīgs.
Izkausē šokolādi un pielej klāt.
Pievieno olas.
Viegli iemaisa miltus. Svarīgi ir nepārmaisīt, tad mīkla sanāks cieta.
Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz nakti vai minimums 8 h ledusskapī.
Ja nav miksera - mīklu var gatavot ar rokām, tas vienkārši aizņems vairāk laika.
Nākamajā dienā mīklu izņem no ledusskapja un patur istabas temperatūrā.
Tikmēr sagatavo formiņas tartēm - iekšpusi noklāj ar sviestu vai "airmat" loksnēm.
Kad mīkla ir kļuvusi mīksta un elastīga, to izrullē starp divām pergamenta loksnēm 3 mm biezumā, neizmantojot miltus! Papildus milti padara mīklu cietu un sausu, tādēļ ir jārullē starp pergamentiem, turklāt šādā veidā ir daudz ērtāk strādāt.
Ja mīkla, darba procesā, ir kļuvusi pārāk silta, šīs loksnes ieliek saldētavā vai ledusskapī. Pirmajās reizēs, strādājot ar smilšu mīklu, process var šķist neparocīgs, bet jau pēc trešās reizes sāk parādīties pareizās sajūtas - cik tieši siltai un elastīgai mīklai ir jābūt.
Mīklai no abām pusēm noņem pergamentu.
Izspiež tartēm apakšas, izgriež sāniem loksnes un klāj ar sviestu izklātajās formiņās. Šajā brīdī formas ar mīklu var sasaldēt un cept vēlāk - tādos pašos grādos, tikai 5 minūtes ilgāk.
Cep 160°C 20 min. Cepšanas laiku adaptē pēc savas krāsns jaudas un tipa
Soli pa solim foto recepti ar to, kā izklāj tartes var atrast ŠEIT.
Ganašs
580 g saldais krējums
40 invertā cukura pasta (“mājas apstākļos” var nelikt)
110 sviests
500 g tumšā šokolāde 60-70%
Uzkarsē saldo krējumu ar invertā cukura pastu līdz masa sāk kūpēt, galvenais nevārīt!
Uzlej pa virsu šokolādei mērkrūzē, patur pāris minūtes un emulsifē jeb sablenderē, pievieno elastīgu sviestu, vēlreiz emulsifē.
Pārklāj ar plēvi kontaktā un atstāj uz 8-12 h istabas temperatūrā.
Pilda tartēs līdz pusei.
Ja ganašs paliek pāri, to uzglabā ledusskapī un, pirms atkārtoti izmanto, viegli uzsilda ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī.
Piena karamele
170 g cukurs
90 g glikoze A
350 g saldais krējums
90 g pilnpiens
190 g glikoze B
1 vaniļas pāksts
3 g sāls
120 g sviests
Katliņā liek pienu, krējumu, glikozi A, vaniļas sēkliņas un karsē līdz pirmajam burbulim. Masai ir jābūt ļoti karstai, tādēļ, ja cukurs vēl nav gatavs, uz minimālas uguns turpina uzturēt masas temperatūru.
Paralēli citā katliņā ar augstām malām liek glikozi B ar cukuru un karamelizē līdz gaiši brūnai krāsai, beigās pievieno sāli.
Uguni samazina uz minimumu. Karsto saldā krējuma masu lej brūnajā karamelē un maisa ar putojamo slotiņu bez apstājas. To dara ļoti uzmanīgi! Iesaku izmantot biezus auduma cimdus, jo šajā brīdī karamele burbuļo visaktīvāk un izdalās karsts tvaiks - var viegli apdegt.
Kad masas ir savienotas, karameli turpina vārīt 2-3 minūtes. Noņem no uguns, nedaudz atdzesē, pievieno sviestu un sablenderē.
Karameli atdzesē un uzglabā ledusskapī.
Garnē pa virsu ganašam.
Vienīgā kļūda, kuru var pieļaut, gatavojot karameli, ir cukura sadedzināšana.
Sākotnēji cukurs kūst lēnām, bet, kad ir sākušies karamelizācijas procesi, tas ļoti ātri var sadegt. Tādēļ ir svarīgi pa rokai turēt karsto saldā krējuma masu un auduma cimdus.
Jau šajā brīdī tartei ir izdevusies un var likt galdā, bet, ja ir vēlēšanas pagatavot vēl vienu kārtu - kā bildē, ŠEIT var atrast recepti Namelakai.
Namelaka ir pateicīgs krēms garnēšanai, tas labi tur formu un ir mēreni salds.