TARTE TATIN

TARTE TATIN

FRANCIJAS KLASIKA - GARŠĪGI, ĀTRI UN VIENKĀRŠI

Rīki

  • Metāla vai silikona forma 20 cm diametrā

  • katliņš
  • koka karote

Sastāvdaļas

160 g cukurs A
8 āboli Antonovka vai Granny Smith
300 g sviests
300 g cukurs B
300 g ūdens
1 vaniļas pāksts vai ēdamkarote vaniļas pasta
2 plāksnes kārtainā saldētā mīkla

Pagatavošana

TARTE TATIN

Izņem no saldētavas kārtaino mīklu un atpūtina istabas temperatūrā, kamēr veic citus sagatavošanas darbus.

Liek karsēties cepeškrāsni 180° C.

Katliņā uz vidējas uguns karamelizē (izkausē) cukuru A līdz tumšai dzintara krāsai. Kad cukurs ir izkusis un graudiņi nav redzami, to uzreiz lej formā, kurā tiks cepta Tarte tatin. Karamelizēto cukuru vienmērīgi izlīdzina, grozot formu rokās, un atstāj sastingt.

Kad gatavo cukuru, svarīgi ir nevis maisīt pa apli, bet ar koka karoti bīdīt turpu šurpu, bez fanātisma - tā, lai cukurs pēc iespējas mazāk nokļūst uz katliņa malām.

TARTE TATIN

Sagatavo ābolus - nomizo, sagriež četrās daļās un izņem serdi. Āboliem ir jābūt cietiem un skābiem.

TARTE TATIN

Platākā katliņā liek sviestu, cukuru B, ūdeni un vaniļu, uzvāra un počē ābolu šķēles vairākos piegājienos. Počēt (no angļu valodas to poach) nozīmē gatavot uz mazas uguns nelielā šķidruma daudzumā. Karstajā masā liek +/- astoņas šķēles un vāra 7 līdz 10 minūtes. Āboliem ir jābūt vidēji stingriem - tā, lai naža gals viegli iziet cauri. Svarīgi, lai āboli nejūk ārā un nezaudē formu. Počējot, tos ik pa laikam apmaisa.

TARTE TATIN

Ņem počētos ābolus ārā un atkārto procesu līdz visi āboli ir gatavi.

TARTE TATIN

Sagatavo kārtaino mīklu, "salipina" kopā divas plāksnes un nedaudz izrullē. Izgriež no mīklas 20 cm apli (tāds pats izmērs, kā Tarte tatin formai).
Izrullēto mīklu sabaksta ar dakšiņu.

TARTE TATIN

Počētos ābolus cieši vienu pie otra izkārto formā virs sastingušās karameles, liek pa virsu kārtaino mīklu un kārtīgi iespiež gar malām.

TARTE TATIN

Cep 180° C 35 min. "augšas apakšas" režīmā ar ventilatoru.

Kad gatavs, uzreiz paliek apakšā plakanu šķīvi un apgriež formu otrādāk, lai Tarte tatin izkrīt ārā.
Šajā brīdī āboli mēdz pazaudēt smuko formu un mazliet noslīd no kārtainās mīklas, tad es vienkārši ar karotes palīdzību tos uzstumju atpakaļ un nofiksēju ar konditorejas riņķi vai pārtikas plēvi. Ābolos dabiskais pektīns ātri sastings un turēs ieņemto formu.

TARTE TATIN

Ļoti labs palīgs šādos gadījumos ir ačetāta rullis (cieta plēve, kuru var izmantot darbā ar pārtiku). Ja jūs plānojiet gatavot vairāk par vienu no manām receptēm, iesaku to iegādāties Gemosā. Šis rullis ir lielisks palīgs, gatavojot kūkas, un pietiks ļoti ilgam laikam.

Tarte tatin ir gatava! Šis deserts ir paredzēts ātrai ēšanai. Nākamajā dienā kārtainā mīkla būs sasūkusies un pazudusi zem karamelizētajiem āboliem, tādēļ iesaku to gatavot īsi pirms vakariņām.
Iepriekš vēlams parūpēties par to, lai saldētavā būtu vaniļas saldējums. Tas ir pats labākais salikums - silts deserts, karamele, cepti āboli un kūstošs vaniļas saldējums.

TARTE TATIN