Grāmatas, linki, meistarklases
15. May, 2019
Pārpildītais internets un glancētās grāmatas var būt maldinošs recepšu informācijas avots. Sākot konditora karjeru, daudzas neveiksmes virtuvē piedzīvoju tieši šī iemesla dēļ, tādēļ šeit apkopoju vietas un lietas, kuras esmu pārbaudījusi un atzīstu par uzticamām.
SUPER GRĀMATU VIETA
https://www.booksforchefs.com/en/
"So good.." žurnālam manā grāmatplauktā ir īpaša vieta un esmu iegādājusies visus 20 izdevumus. Žurnāls iziet reizi 6 mēnešos un šeit tiek apkopotas jaunākās konditorejas tendences, iekārtas, tehnikas, var atrast informāciju par plānotajiem konditorejas pasākumiem un izstādēm visā pasaulē, ir pieejamas lērums receptes no zvaigžņotiem šefiem, kā arī intervijas un biogrāfijas. Šis grāmatžurnāls mani ir iedvesmojis vairāk par grāmatām un video pamācībām, turklāt recepšu klāsts un dažādība ir unikāla!
Mājaslapā var atrast ne tikai konkrētā žurnāla visus izdevumus, bet arī jaunākās grāmatas no pasaules slaveniem šef - konditoriem, piemēram, uz doto brīdi aktuālas ir Frank Faasnoot "PRISMA" un Amaury Guichon "THE ART OF FLAVOR". Piegādes cena uz Latviju ir 18 Eur, piegādes laiks +/-3 darba dienas.
LABĀKĀS ONLINE MEISTARKLASES
https://kica-online.com
Konditoreja ir bizness, kur slavenie šefi ir pazīstami sava izcilā talanta un smagā darba rezultāta, nevis ģimenes mantojuma vai veiksmīga mārketinga dēļ. Līdz ar to šie cilvēki ir labākie skolotāji, kādi var būt un meistarklases pie viņiem ir pareizākais veids, kā saņemt zināšanu esenci.
Vienai meistarklasei vidējais ilgums ir 3 līdz 5 dienas, kuras laikā intensīvi tiek pasniegtas vērtīgākās zināšanas, īstie konditorejas noslēpumi un labākie garšu, tekstūru salikumi. Tas ir milzīgs ieguvums, jo skolas un kursi šīs pašas 5 dienu zināšanas var stiept mēnešiem ilgi, turklāt šīs skolas nevar atļauties tik slavenus un zinošus pasniedzējus ilgtermiņā.
Kica ir labākā pastry skola Ukrainā, esmu apmeklējusi klātienē vairākas viņu meistarklases, kuras man ielika spēcīgus pamatus konditorejā. Tas, ko viņi ir izdarījuši, izveidojot virtuālo meistarklašu bibliotēku, ir fantastiski, jo tagad šīs apmācības ir pieejamas online jebkurā vietā un laikā. Mājas lapas bibliotekā ir pieejamas Hans Ovando, Quentin Bailly, Yann Couvreur, Cedric Grolet un daudzu citu izcilu konditoru meistarklases, kā arī dažas bezmaksas video pamācības. Vienīgais, iesaku izvairīties no hands on meistarklasēm, jo ir grūti izsekot līdzi darbībai pie vairākiem galdiem.
VIDEO MEISTRKLASES VISĀM GAUMĒM
http://www.savourschool.com.au
Ir vēl viena online meistarklašu platforma ar Austrāliešu konditori Kirsten Tibballs. Maksājot 12 Euro mēnesī, ir pieejama online bibliotēka ar 300 video receptēm - eklēri, musa kūkas, šokolādes temperēšana, bonbongas u.t.t. Recepšu daudzveidība ir liela un piemērota visiem līmeņiem - gan iesācējiem, gan zinātājiem. Recepšu klāstā ir atrodami arī Antonio Bachour un Melissa Coppel deserti. Lielākais pluss šai lapai ir veids, kādā tiek pasniegta informācija, tas ir ļoti ergonomisks un pārdomāts. Deserta izstrāde tiek pasniegta secīgi, no A līdz Z, bez paralēliem procesiem un skaidrā angļu valodā. Ir viegli izsekot gatavošanas procesam, eksperimentēt pašam un priecāties par rezultātiem.
GARŠĪGAS RECEPTES IESĀCĒJIEM KONDITOREJĀ
https://andychef.ru
Ne pārāk sarežģītas, bet pareizi izstrādātas un pārbaudītas receptes, piemērotas gan ikdienas saldumiem, gan kam svinīgākam. Visi deserti ir paredzēti gatavošanai mājas apstākļos un tas ir liels pluss, jo recepte neprasa dārgus aparātus vai sarežģītas izejvielas, turklāt lielākā recepšu daļa ir step by step izklāstā ar foto attēliem. Man šī recepšu platforma bija noderīga Garden Cakes sākuma posmā, gatavojot biskvītkūkas un kapkeikus. Ja lielākā daļa interneta resursu piedāvā American style kapkeikus ar gliteriem un buttercream garnējumu, kas šajos platuma grādos nešķiet pievilcīgi un garšīgi, tad šis saits sniedz mums saprotamas, dabiskas un tīras garšas.
SPOGUĻGLAZŪRA
https://www.kseniapenkina.com
Zinu, cik lielas problēmas, izbojātus desertus un sagandētus nervus var sagādāt spoguļglazūra, kur lieks ir pat viens, mazs burbulītis, tādēļ šeit var atrast video pamācību ar glazēšanas tehniku, pareizās konsistences noteikšanu un krāsām. Pati neesmu iegādājusies konkrēto meistarklasi, bet zinot šefu (Ksenia Pekina), domāju šis ir viens no drošākajiem avotiem, kur mācīties skaisto glazēšanas mākslu. Meistarklases ietver arī saldēto musa kūku pagatavošanas tehniku un pāris vienkāršas receptes. Video ir paredzēti gan iesācējiem, gan profesionāļiem.
ŠOKOLĀDES TEMPERĒŠANA
https://lililove.me
Lai gan mans pirkums Lililove mājas lapā bija vilšanās (600 Eur vērtais Pralinarium kurss), dažas noderīgas bezmaksas video nodarbības saitā atrast var. Iesaku visiem noskatīties video par šokolādes temperēšanu - precīzi, pareizi, bez liekiem komentāriem, turklāt parādīti ir vairāki temperēšanas veidi - gan mājas apstākļos, gan studijā un, izmantojot dažādas tehnikas.
ATRAKTĪVĀM KŪKĀM
https://www.thecakedecoratingcompany.co.uk
Gliteru un kūku pasaule, šeit var atrast amerikāniskas, bet simpātiskas kūku lietas, kuru Latvijā nav. Šis ir interneta veikals, kur iegādājos savas biskvītu formas. Tas ir viens no maniem vērtīgākajiem pirkumiem, bez kura nevarētu izcept nevienu kūku, jo labam biskvītam (mitram, bez plaisām un pumpas, vienmērīgi gatavam) ir vajadzīga laba forma un tā ir tikai un vienīgi PME Cake pan. Pieejamas visos izmēros, sākot no 16 un pa 2 cm uz augšu (18, 20, 22 cm u.t.t.), kas ir atvieglojums, cepot daudzstāvu kūkas. Katrā ziņā, ja tiek plānots kūku bizness, šīs ir formas, kurās ir vērts ieguldīt līdzekļus, turklāt tas ir one of a life time pirkums, jo tās kalpos ļoti ilgi. Mājas lapā var iegādāties vafeļpapīru, skaistus kūku palikņus, košas krāsas un citas lietas atraktīvām kūkām.