Paris is always a good idea
08. October, 2021
Mana sirds pieder ne tikai Francijas kultūrai, ēdienam un mākslai, bet arī francūžiem un viņu vieglajam snobismam. Man šķiet katra francūziete ir femme fatale - kā viņas ģērbjas melnā, kā izlaiž savus biezos tumšos matus un ar nolūku izceļ sirmās šķipsnas tajos, kā pavirši uzkrāso lūpas ar sarkanu krāsu. Viņas ir šarmantas jebkurā vecumā.
Spilgti atmiņā no pēdējā brauciena ir palikušas trīs dāmas gados, tā ap 70, kuras pusdienlaikā kafenīcā malkoja Mohito ar iepirkuma maisiņiem zem galda, kur no viena maisiņa karājās redīsu bunte, no otra Chanel birka.
Parīzi sev katru reizi atklāju no jauna. Jo vairāk maldos, jo skaistākas vietas atrodu, bet šoreiz par klasiku - par Eifeļa torni, “instagramīgajām” kafejnīcām un “labākajiem pasaules bāriem".
Pirmā diena
Latīņu kvartāls un Luksemburgas dārzi
Katru reizi, apmeklējot Luksemburgas dārzus, rodas sajūtas, ka iepazīstu tos no jauna. Te ir pavisam cita pasaule, šī ir mana maģiskā vieta Parīzē. Katrs soliņš un stūrītis ir piemērots piknikam, grāmatu lasīšanai, šaha spēlei vai vienkārši sapņošanai. Kāds pēc darba ēd savu sviestmaizi, kādam kolektīvam šeit ir team buildings, vēl kāds min krustvārdu mīklu, cits bungo līdzi dziesmai austiņās. Brīvība cilvēkos, tas laikam mani saviļņo visvairāk.
Uz Luksemburgas dārziem iesaku doties virzienā no Notre-Dame, staigājot pa Latīņu kvartālu, kas ir viens no dzīvīgākajiem un košākajiem Parīzes rajoniem. Pa dienu ielas pilda tirgotāji, antikvariāti, kafejnīcas, grāmatnīcas, bet naktī – skaļākie džeza bāri, dzīvā mūzika, speak easy bāri un latīņu dejas.
Pa ceļam ir vērts apskatīt Saint Michel - Parigi un Saint-Sulpice strūklakas. Pie strūklakām ir skaisti skvēriņi ar kafejnīcām, soliņiem, grāmatu apmaiņas punktiem un visu “parīzisko”.
Dārzi ir kolosāla piknika vieta, tādēļ apkopoju labākās vietas apkārtnē, kur sarūpēt visu nepieciešamo.
La Pâtisserie Cyril Lignac - viena no labākājām Parīzes konditorejām ar nemainīgu kvalitāti un viebkāršām, sezonālām lietām.
Nelielas pastaigas attālumā atrodas PIERRE HERMÉ Paris Bonaparte Store un Laduree, kur šobrīd saimnieko Julien Alvarez – ļoti ievērojams konditors, kurš pirms tam strādāja Epicure, 3 Michelin zvaigžņu restorānā.
Ļoti garšīgi ir Herme saldējumi - juzu un karamele ar melno sezamu, kā arī viņa klasiskais Mille-feuille, manuprāt ir viens no labākajiem pilsētā. Herme bestsellers skaitās "2000 feuilles" ar lazdu riekstu un piena šokolādes krēmu, bet gan man, gan manam ceļa biedram bija sajūta, ka karotēm ēdam sviestu ar riekstu pastu.
Pierre Herme ir nemainīgi laba klasika desertos, bet šoreiz vēlos izcelt viņa jauno makaronu kolekciju “Nature” ar sekojošiem garšu salikumiem:
-"Infiniment verveine" – verbena un citruss;
-"Amour en cage" – fizālis. Interesants fakts, ka fizāli Franču valodā dēvē par “amour ne cage” – tulkojot, mīlestība būrī, tādēļ arī šāds nosaukums makaronam;
-"Infiniment noix de pécan" – tīra pekanriekstu garša;
-"Jardin potager" – šis ir mans favorīts! Ābols, piparmētras un gurķi;
-"Jardin d’eden" – vaniļa un baziliks;
-"Infiniment figue" – vīģu lapu krēms un karamelizētas vīģes;
-"Jardin sauvage" – tumšā šokolāde un citruss, arī viens no maniem mīļākajiem garšu salikumiem;
-"Jardin des prés" – pļavas ziedi un medus.
Latīņu kvartāls ir Parīzes dzīvīgākais rajons - džeza bāri, vīna “alas”, dzīvā mūzika un dejas. Vakaram tuvojoties, šeit var nokļūt filmas “Midnight in Paris” galveno varoņu cienīgos piedzīvojumos. Ja vēl nav sanācis, tad Parīzes brauciens ir īstas laiks, lai noskatītos šo režisora Vudija Alena filmu.
Mans mīļākais Parīzes grāmatu veikaliņš “Shakespeare and Company” atrodas Latīņu kvartālā. Aizej, nopērc pasaules klasiku skaistos vākos, saņem zīmogu savā grāmatā, samīļo kaķus, kuri guļ uz uz otrā stāva palodzes un izbaudi maģisko atmosfēru.
Arī Parīzes skaistākie un dārgākie antikvariāti ir atrodami 6. un 7. rajonā.
Otrā diena
“Glamour et chic” - šopings un šampanietis.
Galeries Lafayette
Lai cik spožs, dārgs un brendīgs ir Galeries Lafayette, tas ir apmeklējuma vērts, kaut vai, lai iemūžinātu bildē ārkārtīgi grezno kupolu. Tas gan nav iemesls, kādēļ vienmēr šeit iegriežos…
Lafayette maison and gourmet
Lafayette pārtikas nodaļā ir viss "ekskluzīvais"– pašas labākās olīvas, bezgalīgi stendi ar šokolādes konfektēm un tāfelītēm, kaviārs, sieri, trifeles… Savukārt otrajā stāvā atrodas augstas klases food hall, kur viens aiz otra dižojas Parīzes košāko konditoreju stendi.
Gājiens uz šo veikalu man ir "window shopping" pasākums, jo Francijas autentiskās lietas ir jāpērk tirgos un viņu mazajos veikaliņos. Gan produkts ir interesantāks un niansētāks, gan cenas patīkamākas.
Pārtikas hallē var iegādāties dažādas sāļās uzkodas, sendvičus un salātus - kaut kas līdzīgs mūsu Stockmann delikatesēm. Ēdiens vitrīnās izskatās ārkārtīgi apetītlīgi – sapirkām daudz, samaksājām vēl vairāk, aizskrējām uz Eifeli, atvērām kārbiņas un “ehh”, pazuda gan šarms, gan garša. Konditoreja garšoja lieliski, ēdiens pavisam slikti. Toties pārtikas nodaļā sapirku visas iespējamās Valrhona šokolādes tāfelītes, kas mums Latvijā nav pieejamas.
Turpinot par Eifeli – dienas laikā šī nav ērtākā piknika vieta. Lielās tūristu plūsmas dēļ, zālīte ir nomīdīta un par soliņiem jācīnās. Manuprāt, visskaistākais Eifelis ir naktī, kad katru stundu uz 5 minūtēm iededzas 20 000 spuldzītes un tas mirgo kā miljons dimanti! Šis skats nekad neapniks, tas ir maģisks.
Skatoties uz “dimantiem” un malkojot šampanieti, kas ir must do Parīzē, jāuzmanās no zagļiem. Pati uz savas ādas piedzīvoju, kad viens cilvēks novērš uzmanību runājot, bet otrs vienlaicīgi no sola apakšas mēģina aizvilkt somiņu. Viss beidzās labi - pēdējā brīdī iespiedzos un nobiedēju zagļus.
Vēsturiskais Hemingway bārs Ritz viesnīcā.
Šis ir pasaules slavenākais un mazākais bārs – tikai 25 sēdvietas, nosaukts sava regulārā viesa vārdā. Bārmenis Colin Field divas reizes tika nominēts kā labākais bārmenis pasaulē.
Man ļoti patika atmosfēra - fotogrāfijas, ādas krēsli, vecmodīga rakstāmmašīna un klusums, tikai cilvēku sarunas un glāžu šķindoņa.
Noskaņu var ietekmēt cilvēki pie blakus galdiņiem un viņu sarunas. Viesi pārsvarā tūristi.
Jārēķinās ar dzīvo rindu, rezervēt galdiņu nav iespējams. Mēs atnācām 18:15 un savu vietu gaidījām 1 h (darba laiks ir no pulksten 18:00). Nav arī iespējas aizņemt rindu un doties staigāt, ir fiziski jāstāv rindā.
Bārā netiek servēti long driks un cenas ir virs vidējā, tādēļ galdiņi ātri mainās. Par diviem kokteiļiem un vienu uzkodu – 100 Euro rēķins.
Kokteiļi gan “neuzrunāja”. Es saprotu, ka uzsvars ir uz unikāliem eliksīriem un garšu niansēm, bet man vienmēr pāri visam ir garšīgums! Visam IR jābūt garšīgam. Roze neļāva padzerties, bet ļoti labi noderēja turpmākajām foto sesijām! Slaveno bārmeni nemanījām.
Vai es iesaku šo bāru? - JĀ! Tas ir elegants notikums ar savu stāstu. Pati Ritz viesnīca ir pastaigas vērta - gan pagalms, gan foajē un gaiteņi, tādēļ noteikti, ceļošana ir par šādiem piedzīvojumiem un stāstiem!
Dodoties prom, mēs iegājām uz “vienu dzērienu” viesnīcas lobby bārā un tas bija kolosāli! Lieliski, garšīgi kokteiļi skaistās, lielās glāzēs, dzīvā mūzika, bārmenis ar kuru iepazināmies un visu vakaru tērzējām, komplimentā - deserts, tā kā esmu konditore u.t.t. Tā tie īpašie brīži rodas – kaut kur pa ceļam.
Deserts bija lielisks un ēdiens pie blakus galdiņa izskatījās garšīgs, tādēļ, ja plānā ir šikas vakariņas, varbūt tieši viesnīcā Ritz?
Cédric Grolet
Runājot par dārgām un slavenām vietām, vēlos pieminēt pasaules slaveno konditoru Cédric Grolet – kurš gan nav redzējis viņa augļu desertus, kuri izskatās, kā tikko no koka noplūkti.
Salīdzinoši nesen viņš atvēra savu otru pattisserie vārdā “Opera”, pirmais viņa projekts ir “La Pâtisserie du Meurice”.
Parīzē vienmēr dodos uz šīm kafejnīcām, tas man ir kā muzeja apmeklējums, jo viņa deserti ir māksla. Garšas ziņā šeit nav nekā unikāla, kas daudziem bija pārsteigums, kad par to uzrakstīju savā Instagramm postā.
Cedric deserti ir dievīgi skaisti un tekstūras perfektas. Viss ir atstrādāts kā slīpētam dimantam, bet garšīgi nav.
Man šādas vietas ir piedzīvojums, es apbrīnoju viņa komandas darbu, šo vietu popularitāti un skaistumu. Kad apmeklējam restorānu, mēs nemaksājam tikai par ēdienu, bet gan par interjeru, traukiem, mūziku un atmosfēru.
Cenas:
Kruasāns 4 €
Pain au chocolat 5 €
Tēja 7 €
Svaigi spiesta apelsīnu sula 8 €
Melnā citrona deserts 17 €
Kopā 41 €
Trešā diena
No glamūra uz komfotu
“Comfort food” ir mans mīļākais vārdu salikums attiecībā uz ēdienu, to var tulkot burtiski kā “ērts ēdiens”. Es nevēlos molekulāro virtuvi, mazus kokteilīšus un fine dining (ar īpašiem izņēmumiem). Man vajag lai ir garšīgi, lai ēdiena nosaukums atbilst tā sastāvam un, lai pēc 5 kārtu maltītes nav jāmeklē tuvākā burgernīca izsalkuma dēļ.
Mana sajūsma šajā ceļojumā pieder divām vietām - Yann Couvreur un Homer Lobster.
Yann Couvreur
Vienmēr nemainīga kvalitāte. Viņš savu filozofiju par dabiskām, vienkāršām lietām un tīru produktu ļoti skaisti pasniedz uz šķīvja. Piedāvājums nav liels, bet vienmēr sezonāls.
Produkti tiek iepirkti no vietējiem zemniekiem, ēdienā netiek izmantotas krāsvielas un pilnīgi viss ir roku darbs. Viņu pašu bieži var satikt kādā no trīs Parīzes kafejnīcām. Viņa logo un “lucky charm” ir skrejoša lapsiņa.
Viņa radītie hotfoxi – kārtainajā mīklā ietīti dažādie sāļie pildījumi, kas atgādina hotdogu ir bomba! Mans mīļākais deserts visa ceļojuma laikā bija kokosriekstu un laima tarte – tik gaisīga tekstūra, tik svaiga garša, tik mērens saldums.
Pēc viņa receptes gatavoju Paris-Brest desertu, kur galvenais krēms sastāv no 3 dažādu krēmu savienošanas un šis krēms ir derīgs tieši vienu dienu! Lūk tas ir svaigums, kvalitāte un gana labs iemesls, lai samaksātu 8 Euro par vienu desertu. Cenas gan viņam ir daudz patīkamākas, salīdzinot ar citām tikpat populārām konditorejām:
Kokosrieksta un laima tarte 5.50 €
Paris Brest 7.50 €
Šokolādes maizīte jeb Pain au Chocolat 1.60 €
Debešķīgs kruasāns 1.20 €
Hotfox 8 €
www.yanncouvreur.com
Jāņem vērā, ka Parīzē, ēdienu ņemot līdzi, cenas ir zemākas, nekā to pašu ēdot uz vietas.
Homer Lobster
Nav pieklājīgi dziedāt slavas dziesmas “sviestmaizei”, bet tik ļoti gribās.
Šis ir labākais lobster-roll manā dzīvē. Manuprāt, šī vispār ir viena no garšīgākajām lietām, ko esmu ēdusi.
Staigājot pa Pompidou rajonu ieraudzīju nelielu cilvēku rindu pie maza lodziņa, blakus izkārtne “Homer Lobster”. Nebiju izsalkusi, bet ja jau rinda, tad jāpamēģina. Lobster-rollu nēsāju līdzi somiņā vēl kādu pusstundu un tad es to pagaršoju… šeit es neturpināšu jūsmot, bet, lai jūs saprastu – vēl 2 h pirms lidojuma es skrēju pirkt lobster-rollus.
Izrādās Homer Lobster 2018. gadā ir atzīts par pasaules labāko lobster-rollu un viņam ir trīs filiāles Parīzē. Jāseko gan līdzi izmaiņām darba laikos, tā kā viņi bieži piedalās dažādos izbraukuma pasākumos.
Svarīgs moments - jāpērk klasiskais lobster rolls ar majonēzi, pārējie nav labi.
Mazās foršās ieliņas un mazie foršie veikaliņi
E. DEHILLERIN veikals
Spīdīgie, smagie vara katli un pannas, vintage formas, čīkstoša dēļu grīda - šis ir viens no skaistākajiem veikaliem Parīzē. Pirms apmeklējiet - izlasiet šī veikala un tā radītāja vēsturi, ļoti interesanti.
www.edehillerin.fr
Veikals atrodas vēl vienā brīnišķīgā Parīzes rajonā - skaistas āra kafejnīcas, vintage apģērbi un street food.
Tieši blakus ir Bourse de Commerce - kārtējā atmosfērīgā vieta piknikam, populāra vietējo vidū.
Netālu ir Palais-Royal Garden – ļoti skaista un mākslinieciska vieta ar krāšņiem dārziem un strūklaku. Pils gaiteņos mākslas studenti nododas gleznošanai un zīmēšanai.
Blakus pilij ir Colonnes de Buren – vēl viena īpaša vieta, kur dažādos līmeņos ir izkārtotas akmens kolonnas uz kurām var sēdēt, bildēties vai vērot garāmgājējus. Šī šobrīd ir "instagramīgākā" Parīzes vieta.
Rajonā ir arī Rue du Nil –šarmanta un fotogēniska kafejnīcu ieliņa, kur var atrast populāro street food vietu “Frenchie to go”, konkrēto vietu es gan neiesaku apmeklēt, manuprāt ēdiens nebija labs, bet viss pārējais apkārtnē ir garšošanas vērts. Šeit ir arī kolosāls siera veikaliņš ar ļori labām cenām un izvēli.
Visiem konditoriem, pavāriem un ēst gatavot mīļiem - “Librairie gourmande Paris”. Grāmatnīca, kas ir veltīta tikai un vienīgi pavārgrāmatām. Šeit ir visas labākās pasaules pavārgrāmatas, ieskaitot speciālos izdevumus un kolekcijas. Otrajā stāvā ir literatūra angļu valodā. Šis veikals ir iemesls, kādēļ es pērku nododamo bagāžu, lidojot no Parīzes.
Lūk, uzzīmēju maršrutu, kurš manuprāt ir “must have” Parīzē.
Ja sanāk pa ceļam.
Caramel Paris
Šī ir viena no slavenākajam un arī labākajām Parīzes konditorejām. Viņu citronu tartes un austiņas ir nepārspējamas!
Man sirds salūza, kad aizejot uz kafejnīcu ieraudzīju uzrakstu – īslaicīgi slēgts. Es ļoti ceru, ka tas ir īslaicīgi, tādēļ atstāju kontaktus:
https://karamelparis.com
Utopie
No 30 000 Parīzes konditorejām, šo zina katrs vietējais. Parasti maiznīcas no konditorejām tiek nodalītas, jo Francijā tās pārstāv divas dažādas profesijas, bet šajā vietā gan maize, gan smalkmaizītes ir izcili pagatavotas.
Uz Utopie ir jādodas no rīta, kad bulciņas ir tikko izceptas. Jārēķinās ar rindām, bet tas vairs nav šķērslis, kad sajūt smaržu visas ielas garumā. Mans favorīts – melnā sezama smalkmaizīte (2,50 Euro) un Chausson à la Pomme (2.20 Euro).
Angelina Paris
Ļoti izslavēta vieta, atrodama visos tūristu bukletos, bet neiesaku šeit tērēt laiku un naudu. Deserti nav baudāmi, brokastu tosts bija garšīs, bet ļoti dārgs.
TIRGUS Marche d’Aligre
Adrese: Rue d'Aligre et, Place d'Aligre, 75012 Paris
Darba laiks: katru dienu no 9-13 un 16-19:30, pirmdienās slēgts
Tirgus ir daļa no nacionālās identitātes un parasti tā ir pirmā vieta, kur dodos ceļojuma laikā.
Aligre tirgus ir lielākais un bagātākais produktu izvēlē! Šeit ir ne tikai Franču sieri, zivis un gaļas, bet arī fantastiski eksotiskie augļi - Taizemes mango, garie saldie ananāsi, milzīgi mīksti avokado u.t.t.
Papildus gastronomijai, skvēriņos ir antīko lietu tirgus, kur var nopirkt vintage brendu kurpes, galda piederumus, vecas grāmatas un bižutēriju.
Ērtākais veids, lai pārvietotos Parīzē ir metro. Var nopirkt vienas vai vairāku dienu kartiņu, kas, manuprāt, ir pārāk dārgi. Ja nemaldos 3 dienas maksā 55 Eiro, savukārt viens brauciens (ar pārsēšanos) maksā 1.9 Eiro - biļetes var nopirkt metro automātos. Parīzē lielākoties pārvietojos kājām, tādēļ man ir daudz izdevīgāk nopirkt vienas reizes biļeti. Tas, protams, ir atkarīgs no Jūsu atrašanās vietas.
No lidostas līdz centram ir divi veidi kā tikt:
Visātrākais - braukt ar taksi, 53 Eiro fiksētā summa uz jebkuru vietu Parīzes centrā;
Vai lētākais - 10 Eiro ar vilcienu uz Gare du Nord un tālāk ar metro uz savu apmešanās vietu.
Bon voyage!