BIEZPIENA PLĀCENĪŠI

BIEZPIENA PLĀCENĪŠI

Viens no maniem lielākajiem izaicinājumiem virtuvē bija perfektie biezpiena plācenīši.

Rīki

  • panna

  • gumijas cimdiņi

Sastāvdaļas

500 g JAUNPILS biezpiens 9%
90 g cukurs
60 g milti (5 ēdamkarotes) - ideāli, ja sanāk atrast konditorejas miltus - tie ir daudz smalkāki un labi piestāv šai receptei, bet der arī parastie.
2 L olu dzeltenumi (~40 g)
1 citrona miziņa - norīvēta ar citrusu rīvi
1 vaniļas pāksts vai tējkarote vaniļas pasta
rozīnes - pēc izvēles

Pagatavošana

Mums ģimenē patīk stingrākas tekstūras plācenīši, nevis pārlieku pufīgi un mīksti. Šis arī ir iemesls kādēļ biezpiena plācenīšus ēdam vēsus.

Izmēģinot gandrīz visus veikalā pieejamos biezpiena veidus, esmu palikusi pie Jaunpils 9% pilnpiena biezpiena.
Biezpienam ir perfekta tekstūra, kas nodrošina to, ka biezpiena plācenīši turēs savu formu un cepšanas laikā neizplūdīs pa visu pannu. Turklāt tas ļauj izmantot mazāku miltu daudzumu, jo biezpiens ir sauss, bet krēmīgs vienlaicīgi.

BIEZPIENA PLĀCENĪŠI

PROCESS

Visas sastāvdaļas liek bļodā un ar rokām kārtīgi samīcām - viendabīgā masā.

BIEZPIENA PLĀCENĪŠI
BIEZPIENA PLĀCENĪŠI

Svarīgi ir biezpiena masu nevis blenderēt vai berzt caur sietiņu, bet tieši mīcīt ar rokām. Pretējā gadījumā plācenīši cepšanas laikā paliks šķidri un neturēs formu.

No masas veido bumbiņas, viegli saplacina un apviļā miltos.

BIEZPIENA PLĀCENĪŠI

Sagatavo visus plācenīšus un cep kārtīgi uzkarsētā/ieeļļotā pannā.
No sākuma cep uz vidēji lielas uguns - lai pierauj un tad samazina uz vidēji mazu.
Plācenīši ir ļoti ātri gatavi.

Izliek uz papīra dvieļiem, lai atbrīvotos no liekās eļļas. Atstāj dzesēties istabas temperatūrā.
Uzglabā ledusskapī.


SVARĪGI

-Katrai sastāvdaļai ir sava nozīme un tā nav paredzēta aizstāšanai.
Piemēram, ja jūs izmantosiet brūno cukuru, biezpiena plācenīši var viegli sadegt un būs daudz brūnāki no ārpuses. Manīsies arī garša, tā vairs nebūs tik maiga.

Starp citu - brūnais cukurs ir tas pats rafinētais baltais, kuram ir piejaukta klāt melase (sīrups bagāts ar minerālvielām, kuru iegūst izspiežot no cukurniedrēm cukura ražošanas procesā). Ja jūs vēlaties, lai cukuram klāt ir vērtīgās minerālvielas un tas nav rafinēts, pārliecināties, ka uz iepakojuma ir rakstīts nerafinēts brūnais cukurs jeb turbinado. Šajā gadījumā, ražošanas procesā, daļa melases ir atstāta cukura kodolā.

-Ja jūs izmantosiet kādus citus miltus, īpaši riekstu - mīkla sanāks super sausa, par cik šie milti spēcīgi uzsūc mitrumu. Rezultātā būs sausi, cieti plācenīši.

-Jāizmanto tikai olu dzeltenums, kas ir dabiskais emulgators un piešķirs krēmīgumu mūsu plācenīšiem. Olu baltums pēc savas būtības ir šķidrums un tas mums nav vajadzīgs.

-Vēlams izmantot sēkliņas no vaniļas pāksts - tās ir tik aromātiskas un garšā jaudīgas! Neviena pasta nestāv klāt, nerunājot jau par ekstraktu, kas gandrīz vienmēr ir ķīmiskas garšas, tad labāk nelikt neko.

BIEZPIENA PLĀCENĪŠI