Viens saldējums - 10 garšas

Viens saldējums - 10 garšas

Un bonusā cepts ābols ar kārtaino mīklu rudens/ziemas sezonai.

Pagatavošana

Viens saldējums - 10 garšas!

Tikai piecas sastāvdaļas un saldējums gatavs. Nekas nestāv klāt svaigam, tikko pagatavotam saldējumam.

Šai bāzes receptei pievienoju sev vēlamās garšas - augļu biezeņus, riekstu pastas, šokolādi un visdažādākos aromatizētājus - vaniļu, lavandu, kafiju, matchu u.t.t.
Rezultāts ir lielisks - visdažādākie garšu varianti un minimāli ieguldīts darbs, jo var pagatavot lielu bāzes daudzumu, sadalīt mazākās porcijās un katru porciju uztaisīt ar savu garšu!


Vaniļas saldējums - bāzes recepte

400 g saldais krējums
400 g piens
8 olu dzeltenumi (160 g)
220 g cukurs
1 vaniļas pāksts

Katliņā lej saldo krējumu un pienu, pievieno vaniļas sēkliņas un pāksti.
Masu uzkarsē un atstāj aromatizēties 15-30 minūtes.

Viens saldējums - 10 garšas

Kad masa ir aromatizējusies, to no jauna uzkarsē, bet nevāra.
Paralēli sajauc olu dzeltenumus ar cukuru.

Viens saldējums - 10 garšas

Kad masa sāk kūpēt, to lej olu dzeltenumos, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu.

Viens saldējums - 10 garšas

Kad masas ir savienotas, tās lej atpakaļ katliņā un liek gatavoties uz nelielas uguns līdz 82°C temperatūrai. Visu laiku maisa ar putojamo slotiņu.

Viens saldējums - 10 garšas

Kad temperatūra ir sasniegta, katliņu uzreiz ņem nost no uguns un gatavo masu pārlej traukā.

Viens saldējums - 10 garšas

Pārklāj ar pārtikas plēvi kontaktā un liek dzesēties ledusskapī.

Masu parasti sagatavoju vienu dienu iepriekš un atstāju ledusskapī, bet steidzīgie var izmantot ledus peldi. Svarīgi, lai masa būtu pilnībā atdzisusi (+4°, +6°C) pirms to lej saldējuma mašīnā.

Gatavo masu lej mašīnā un gatavoto pēc saldējuma mašīnas ražotāja norādītajām instrukcijām.

Viens saldējums - 10 garšas

Saldējumu pārliek konteinerī un uzglabā saldētavā.

Saldējums ir jāzuglabā -14°C temperatūrā, tas arī ir noslēpums, kādēļ saldējuma bodītēs tas vienmēr ir svaigs un krēmīgs.
-19 grādos, kas ir standarta temperatūra mājas saldētavām, jebkurš krēmīgais saldējums pārvērtīsies akmenī.
Protams, mājas saldētavām nav iespējams regulēt temperatūru, tādēļ, pirms servē saldējumu to patur ~30 minūtes ledusskapī.


Šī pati bāze (1300 g) kombinācijā ar citām garšām:

-150 g tumšā šokolāde - izkausē šokolādi un savieno ar tikko pagatavotu saldējuma bāzi, atdzesē, lej saldējuma mašīnā;
-150 g pistāciju pralinē - savieno ar tikko pagatavotu saldējuma bāzi, atdzesē, lej saldējuma mašīnā;
-150 g lazdu riekstu pasta - savieno ar tikko pagatavotu saldējuma bāzi, atdzesē, lej saldējuma mašīnā;
-150 g sāļā karamele - savieno ar tikko pagatavotu saldējuma bāzi, atdzesē, lej saldējuma mašīnā. Papildus nelielu daudzumu pievieno, kad saldējums ir gatavs un ieslēdz uz pāris apgriezieniem, tad būs pildījuma efekts ;
-100 g cigoriņu sīrups - savieno ar tikko pagatavotu saldējuma bāzi, atdzesē, lej saldējuma mašīnā;
-200 g ogu biezenis - zemeņu, upeņu, marakujas u.t.t., vēlams skābāks.

Ar pildījumiem var eksperimentēt bezgalīgi, bet aicinu sākt ar vaniļas saldējumu, lai sajustu pareizo tekstūru.

Viens saldējums - 10 garšas

KĀRTAINĀ MĪKLA

1 iepakojums saldēta kārtainā mīkla
2-3 ēdamkarotes pūdercukurs

Izņemt no saldētavas mīklu un paturēt istabas temperatūtrā 30 minūtes, līdz tā paliek elastīga.
Salipina kopā garākās malas un izrullē, ja nepieciešams - galda virsmu un mīklas rulli noklāj ar miltiem. Nav jākoncentrējas uz līdzenām malām, gatava kārtainā mīkla tā pat tiks salauzta gabalos.

Izrullēto mīklu liek uz paplātes, kas ir noklāta ar cepampapīru, sabaksta ar dakšiņu un liek cepties 180°C 12-17 minūtes, atkarībā no jūsu krāsns jaudas.
Mīklai ir jābūt zeltaini brūnai.

Viens saldējums - 10 garšas

Kad gatava, mīklu izņem ārā, noregulē krāsns temperatūru uz 210-220°C grādiem.

Izmantojot sietiņu, mīklu noklāj ar pūdercukuru vienmērīgā kārtā un liek cepeškrāsnī 210°-220° C temperatūrā uz vidēji 5 minūtēm līdz pūdercukurs ir karamelizējies.

Ņem ārā un atdzesē istabas temperatūrā. Salauž gabalos un uzglabā noslēgtā konteinerī.

Viens saldējums - 10 garšas

CEPTI ĀBOLI

6 vienāda izmēra āboli
2 ēdamkarotes medus
6 kanēļa standziņa
tējkarote kanēlis
šķipsniņa krustnagliņas
2 ēdamkarotes brūnais cukurs (gadījumā, ja āboli ir skābi, kā piemēram, antonovkas)
Papildus garšvielas pēc izvēles.

Āboliem nogriež augšiņu un izgrebj serdi.
Sajauc garšvielas ar medu un cukuru un iepilda ābolu vidū.
Ābolus liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C un cep 25-30 minūtes - tā lai āboli viscaur ir mīksti. Var pārbaudīt ar zobu bakstāmo kociņu - vai tas vienmērīgi iziet cauri. Labāk, lai āboli ir uz izjukšanas robežas, nekā stingri pa vidu.


SERVĒ DESERTU

Uz šķīvja izkārto ābolu, pa virsu liek saldējumu un dekorē ar kārtainās mīklas plāksnēm.

Viens saldējums - 10 garšas