
SULĪGĀ UN SVAIGĀ BURKĀNKŪKA
23. November, 2017
Garšo pēc svaigas un aromātiskas medus kūkas - mitra, sulīga, saldskāba. šī man pašai ir mīļākā kūka!
Rīki
Rīve
- Silikona lāpstiņa
- Mikseris Kitchenaid vai cits
- Formas biskvītu cepšanai 20 cm diametrā
- Cepampapīrs
- Apaļais uzgalis krēma garnēšanai
- Metāla lāpstiņa
- Metāla riņķis ar maināmu diametru
- Ačetāta loksnes
- Blenderis - vislabāk emulsijas
Sastāvdaļas
BISKVĪTI:
200 g milti
10 g cepamais pulveris
10 g soda
7 g kanēlis
šķipsniņa malts muskatrieksts
šķipsniņa malts ingvers
215 g vīnogu kauliņu eļļa
160 g baltais cukurs
160 g brūnais cukurs
3 lielas vai 4 mazas olas
360 g uz smalkās garenās rīves sarīvēti burkāni
100 g karamelizēti pekanrieksti var aizstāt ar vienkārši pekanriekstiem vai valriekstiem
SMILTSĒRKŠĶU CREMEUX
270 g smiltsērkšķu sula
75 g olu dzeltenumi
95 g olas
80 g cukurs
4 g želatīns
95 g sviests
KRĒMS:
510 g Philadelphia
510 g Mascarpone
350 g sviests istabas t
300 g pūdercukurs
1 citrona sula
PEKANRIEKSTI:
recepte šeit
Pagatavošana
BISKVĪTI
Kopā izsijā miltus ar garšvielām, sodu un cepampulveri.
Sajauc rīvētos burkānus ar riekstiem.
Uzputo mikserī olas ar abiem cukuriem, pielej klāt eļļu.
Lielā bļodā ar silikona lāpstiņu sajauc visas trīs mikstūras. Pārmaisīt nevajag, galvenais lai sastāvdaļas ir sajaukušās savā starpā.
Sagatavo formas - malas sasmērē ar nelielu daudzumu sviesta vai eļļas, pamatni izklāj ar cepampapīru.
Mīklu sadala 2 vienādās porcijās un lej formās - sanāk aptuveni 600 g katrā.
Bildē ir trīs biskvīti - nepievērst tam uzmanību :)
Liek cepties 165 - 170°C, augšas - apakšas režīmā ar ventilatoru 25 - 30 min. Cepšanas temperatūra un laiks ir atkarīgs no krāsns un biskvīta biezuma. Gatavību pārbauda ar sausu kociņu.
Kad biskvīti ir izcepušies, ņem ārā no krāsns un atpūtina 5 - 10 min., tad apgāž formu otrādāk - izliek biskvītus uz pārtikas plēves un katru atsevišķi kārtīgi ietin, nekas, ka tie ir karsti. Biskvīti ir ļoti trausli, šī procedūra ir jāveic piesardzīgi - vislabāk apgāzt formu ar vienu strauju kustību uz stingra, līdzena pamata, kurš ir noklāts ar pārtikas plēvi. Atstāj dzesēties istabas temperatūrā.
SMILTSĒRKŠĶU CREMEUX
Katliņā karsē smiltsērkšķu sulu, bļodiņā sajauc olas, olu dzeltenumus un cukuru.
Karsto smiltsērkšķu masu lej olu cukura masā plānā strūklā, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu.
Lej visu atpakaļ katliņā un gatavo uz vidēji mazas uguns līdz 82°C, maisot bez apstājas, tās ir 3 - 4 min.
Kad vajadzīgā temperatūra ir sasniegta un masa sabiezējusi, to pārlej šaurā, dziļā traukā, pievieno uzbriedinātu želatīnu un sviestu, sablenderē - vislabāk ar emulsijas blenderi, lai pildījumā nerastos burbuļi.
Gatavo pildījumu nedaudz atdzesē un lej lēzenā un platā traukā vai labāk paplātē, kas ir izklāta ar pārtikas plēvi (pievērš uzmanību, lai pārtikas plēve ir kārtīgi noklāta arī uz maliņām). Pildījumu izlīdzina vienmērīgā kārtā un pāri pārklāj ar pārtikas plēvi kontaktā - sanāk, ka pildījums plānā kārtā ir ietīts pārtikas plēvē.
Liek ledusskapī uz pāris h.
Kad pildījums ir kļuvis stingrs, to pārliek mērkrūzē un sablenderē līdz elastīgai, šķidrai masai. Šis ir jādara īsi pirms liek kopā kūku, lai pildījums atkārtoti nesastingst. Ja tas notiek, var sablenderēt vēlreiz.
Pildījums paliks pāri, to var sasaldēt silikona formās un izmantot vēlāk.
KRĒMS
Krēmu gatavo īsi pirms liek kopā kūku. Svarīgi ir uzreiz izmantot pagatavoto krēmu, tad viņš ir elastīgs un viegli klājās, ja krēms tiks uzglabāts ledusskapī, ar viņu būs grūti strādāt.
Mikserī ar lāpstas uzgali puto mīksto sviestu ar pūdercukuru līdz masa ir gaiša un krēmīga.
Ik pa laikam notīra miksera malas un uzgali, putošanas laiks var būt 2-7 min, tas ir atkarīgs no sviesta konsistences un istabas temperatūras. Labāk putot ilgāk, nekā mazāk.
Apstādinot mikseri, trīs piegājienos pievieno abus krēmsierus. Ik pa laikam notīra miksera malas un uzgali.
Liek atpakaļ putoties, bet neilgi - kamēr viss ir puslīdz sajaucies, jo pārputots krēms paliek šķidrs. Beigās pievieno citrona sulu, uzliek uz pāris apgriezieniem, lai viegli iemaisās. Var pierīvēt citrona miziņu.
LIEK KOPĀ KŪKU
Izvēlas palikni, sagatavo metāla riņķi un izklāj gar malām ačetāta plāksni vai šokolādes papīru, ja nav ne viena, ne otra, atrod kaut ko līdzīgu, kaut vai sagriež kabatiņu, kur liek dokumentus. Pretējā gadījumā, kūku nevarēs dabūt ārā no formas.
Ja metāla riņķī ir izmēru fiksējošas ķepiņas, tās ir jāaizklāj ar skoču, pretējā gadījumā, tajās var ieķerties šokolādes papīrs un būs grūtības izņemt kūku no formas.
Liek formā biskvītu.
Krēmsiera krēmu pilda konditorejas maisā ar apaļo uzgali un garnē uz biskvīta vienmērīgā kārtā.
Gar formas malām krēmu garnē dubultā, lai pildījums neiztecētu ārā un nesabojātu kūkas izskatu vai formu - sanāk uztaisīt tādus kā bortiņus.
Pa virsu garnē smiltsērkšķu pildījumu.
Pildījumu pārklāj ar plānu krēma kārtiņu, lai nenoslīdētu augšējā biskvīta ripa.
Liek nākamo biskvītu un atkārto - smērē krēmsieru, smiltsērkšķu pildījumu un krēmsieru. Nolīdzina augšu un liek ledusskapī, atstāj uz nakti. Pāri paliek 600 g krēms, ko nākamajā dienā garnē gar malām, tās smuki nolīdzinot.
Dekorē ar karamelizētiem riekstiem.